Krijo nje Calculator te thjesht ne VB

  Share
  avatar
  Onyx.
  Administrator
  Administrator

  Posts : 414
  Reputation : 0
  Join date : 23/12/2009

  Krijo nje Calculator te thjesht ne VB

  Mesazh nga Onyx. prej Wed Dec 23, 2009 4:04 pm

  Krijo nje Calculator te thjesht ne VB

  pra kush e ka visual basic 6 ne ta hap pasi ta hapni do tju hapet nje Kuti e madhe ku aty mbrenda do te keni disa ikona, ato ikona tregojn tipin e projectit tuaj , ju e zdhedhni Standard Exe edhe shtypni Open

  tasht eshte hapur Projecti juaj dhe ne dritaren tuaj ju shini nje Kuti tjeter ku titulli i saj eshte Form1 pra mbrenda Form1 ju do te beni dizajnin e programit tuaj...
  per te kaluar ne faqen koduese te Form1 ather vetem klikoni 2 her mbi kutin me titull Form1 edhe do tju hapet pjesa koduese poashtu mund te hapni duke klikuar me tastin e djatht dhe duke shkuar mbi View Code.
  Mir.
  mir tasht kthehemi te dizajni i Form1
  pasi dojm ta bejm nje program nje kalkulator ather duhet te mendojm se qka na nevojitet per nje kalkulator.
  pra per nje kalkulator na nevojiten zakonisht 4 butona d.m.th 1 buton eshte per mbledhje nje eshte per zbritje tjetri eshte per shumzim dhe nje eshte per pjetim d.mth 4 butona dhe 3 textbox
  nje textbox eshte per numrin e par, textboxi tjeter eshte per numrin e dyt, dhe textboxi i 3 i fundit eshte per rezultatin perfundimtar qe japin keta dy textboxa te par.
  keto vegla pra butonat dhe textboxat dhe veglat tjera qe nevojiten per dizajn mund ti gjeni ne anen e majt ku po shkrun General tani meniher teposht e keni nje shigjet te vizatum e gjith ato shenja jan vegla te punes.
  mjafton vetem ta vendosni kursorin mbi ikonen e ndonje vegle dhe menjeher do te keni pershkrimin e saj.
  pra pasi ta gjeni ikonen e butonit e trusni 1 her dhe shkoni ne Form1 dhe duke levizur kursorin e vizatoni butonin dhe percaktoni se ku duhet te jet, ja nje shembull se si mund te jet nje kalkulator i thjesht per nga dizajni  mir siq po e shihni un kam vendos 2 textboxa ne pjesen e siperme te 4 butonave dhe nje textbox nje pjesen e poshtme te 4 butonave.
  siq po e vereni ato 3 textboxa kan nga nje text te shkruar ne ta "Text1"
  per ta fshir at text vetem klikoni 1her mbi textbox dhe ne anen e djath do te ju paraqitet Properties te Textboxit me emrin Text1 .
  aty tek rreshti ku po shkrun Text Text1 vetem e fshini qat Text1 dhe do tju heket teksti textboxit poashtu veproni edhe me 2 textboxat tjer.
  tasht qdo buton ka funksionin e vet kurse textboxat vetem kan per te treguar rezultatin para perdoruesit.
  pra pasi e keni ber te njejtin design sikur timin ne piktur ather vazhdojm me kodim.
  hapne pjesen koduese besoj se qe jau shpjegova pak me here se si duhet mir.
  pasi ta keni hapur duhet te shkruani ket kod.:::


  Kodi:

  Option Explicit
  Private Sub Command1_click()
  'kjo eshte per Shumzim
  'ky eshte vetem ni koment d.m.th qdo gje qe eshte mbas
  'kesaj presje apo si ta quaj eshte koment qe nuk vlen gje
  'vetem pershkruan kodin se qka ben
  Dim x As Integer
  Dim y As Integer
  Dim z As Integer
  'ketu kam deklaruar 3 variabla d.m.th x,y dhe z
  ' si te tipit integer d.m.th tipi integer tregon
  'se kemi te bejm me numra
  'i kam deklaruar vetem 3 variabla pasi kemi te bejm vetem me
  '3 hapa pra hapi i par eshte shkruarja e numrit te 1,
  'hapi i dyte eshte shkruarja e numrit te 2,
  'dhe hapi i tret edhe rezulatati qe paraqitet perfundimisht
  'ne textboxin e fundit
  'vazhdojm..
  x = CInt(Text1.Text)
  'kjo komand konverton tekstin e insertuar ne Textbox
  'ne tipin interger dhe ja ndan variables sa par d.m.th i jep
  'vler variables se par ne ket rast x-it
  y = CInt(Text2.Text)
  'edhe ketu po veproj njejt vetem po ja ndaj vleren y-it
  z = x * y
  'pra z siq thash me par paraqet gati textboxin e 3
  'dhe se fundi per paraqitjen e rezultatit perdoret ky kod
  Text3.Text = CStr(z)
  'dhe se fundi qdo program ka kodin qe perfundon gjithqka
  '
  End Sub

  Private Sub Command2_Click()
  Dim x As Integer
  Dim y As Integer
  Dim z As Integer
  x = CInt(Text1.Text)
  y = CInt(Text1.Text)
  z = x / y
  Text3.Text = CStr(z)
  'kjo ishte per pjestim
  End Sub
  Private Sub Command3_click()
  Dim x As Integer
  Dim y As Integer
  Dim z As Integer
  x = CInt(Text1.Text)
  y = CInt(Text1.Text)
  z = x - y
  Text3.Text = CStr(z)
  'kjo ishte per zbritje
  End Sub
  Private Sub command4_click()
  Dim x As Integer
  Dim y As Integer
  Dim z As Integer
  x = CInt(Text1.Text)
  y = CInt(Text1.Text)
  z = x + y
  Text3.Text = CStr(z)
  'kjo ishte per mbledhje
  End Sub

  pasi ta keni shkruar edhe ket kod ather sju ka mbetur gje vetem ta ekzekutoni programin .
  Ekzekutimi i programit behet duke shtypur tastin F5 ose duke shkuar ne menyn Run- Start
  per ta compajluar programin pra per ta shnderruar ne .exe fajll ather duhet te shkoni ne menyn File > Make Project1.exe
  ja vendosni nje emer programit tuaj e zgjedhni destinacionin se ku doni ta ruani dhe ja boni Save

  ard1

  Posts : 32
  Reputation : 0
  Join date : 24/12/2009

  Re: Krijo nje Calculator te thjesht ne VB

  Mesazh nga ard1 prej Thu Dec 24, 2009 3:16 pm

  flm shum funksionon.

  dR.-KilLeeR

  Posts : 241
  Reputation : 1
  Join date : 24/12/2009
  Age : 24

  Re: Krijo nje Calculator te thjesht ne VB

  Mesazh nga dR.-KilLeeR prej Sun Dec 27, 2009 1:58 pm

  oo bash Qekjo mu ka desht Shumm Cati Very Happy THnx Njeri Very Happy

  Sponsored content

  Re: Krijo nje Calculator te thjesht ne VB

  Mesazh nga Sponsored content


   Ora është Fri Feb 23, 2018 3:59 am