Ligji i Arkimedit

  Share
  avatar
  Onyx.
  Administrator
  Administrator

  Posts : 414
  Reputation : 0
  Join date : 23/12/2009

  Ligji i Arkimedit

  Mesazh nga Onyx. prej Wed Dec 23, 2009 4:54 pm

  Thermiat e lëngjeve dhe gazrave zhvendosen lirisht duke rrëshqitur mjera mdaj tjetrës dhe këto veti e tyre qohet rrjedhshmëri.
  Lëngjet dhe gazrat i quajmë me një emër të përbashkët "Fluide" ose rrjedhëse. Lëngu absolutisht i pa ngjeshur dhe pa fërkime të brenshme quhet "lëng ideal".
  Me studimin e ekuilibrit të fluideve dhe trupave të zhytur në to merret hidrostatika përkatësisht ajro statika e fluideve.
  Në statikën e fluidëve paraqitet forca e cila vepron normal në sipërfaqe dhe shënohet me simbolin P dhe shprehet me formulën :
  P = F / S
  ku P = (N / m2) = (Pa) me (Pa = Paskal).
  Ligji i Paskalit mund të vërtetohet me këtë mënyre p. sh marrin një en të qelqit e cila në pjesën e sipërme ka tri gypa me prerje tërthore të sipërfaqes s1, s2 dhe s3, gypat janë te mbyllur me piston levizes, nëse në pistonin s1 veprojmë me forcën do të shohi se pistoni i par do të ulet ndërsa pistoni dy pistonet tjera do të ngritën që do të thotë se shtypja e jashtme që vepron në pistonin e par do te përcillet edhe me dy pistona tjer dhe është e barabartë
  P1 = P2 = P3 = P
  F1 / S1 = F2 / S2 = F3 / S3 = P
  Stypja që shkaktohet nga pesha e lëngut quhet "shtypja hidrostatike" me Ph dhe shprehet me shprehjen
  Ph = rro * q * h
  ku rro është densiteti, g është nxitimi i gravitetit dhe h lartësia.
  Stypja me të cilën vepron gazi pershkak të peshës së tij quhet "shtypje ajrostatike".
  Ligji i Arkimedit thotë :
  Gjdo trup i zhytur në lëng humb nga pesha e tije për aq sa është pesha e lëngut vendin e te cilit e ka zien trupi.

   Ora është Wed Apr 25, 2018 6:31 am